Hammaröekipage kvalade till SM i lydnad

Om knappa två veckor, den 22-26 augusti, är det dags för de svenska mästerskapen i både bruksgrenarna, rallylydnad och tävlingslydnad att avgöras i Ronneby i Blekinge. Det är Svenska Brukshundklubbens Blekingedistrikt som står som arrangör för mästerskapen och räkna med att det kommer bli en hund- och folkfest sällan skådad förut!

Vi på Hammarö Brukshundklubb har varit bortskämda med att under många år ha haft ekipage med på SM och i år har vi hela två stycken lydnadsekipage som ska göra upp om de ädla valörerna tillsammans med 80 andra tävlande från hela vårt avlånga land. För Madelaine Eriksson och Seven blir detta deras 5:e SM och chans till att behålla titeln som regerande svensk mästare i lydnad (!) och för Sara Lidén och Fina är det premiär på mästerskap. Vi har pratat med dem om deras förväntningar på årets SM och vad de har för tankar kring lydnadsträning här nedan. Vi på klubben önskar dem ett STORT LYCKA TILL och att de har toppenhelg tillsammans med sina fyrfota vänner! 🙂

Förare: Madelaine
Hund: Seven, Border Collie, 6 år (7 i sept)
Tidigare meriter: Svensk och Norsk lydnadschampion. Har deltagit i det svenska landslaget i lydnad sedan 2015. 4 Nordiska mästerskap, 3 världsmästerskap i lydnad, 7:a som bäst i VM-Moskva 2016 , 4 SM innan årets, varit i final alla gånger och har ett SM-silver 2016 och ett SM-guld 2017.

Varför fastnade du för lydnadssporten?
Jag har ett stort intresse för att samarbeta med mina hundar. Lydnaden har många moment med ofantligt många detaljdelar i, så man slutar aldrig utvecklas och träningen blir inte tråkig.

Vad krävs av föraren för att lyckas med lydnadsträning?
Man måste tycka att det är roligt och vara beredd på att lägga mycket tid och engagemang för att utvecklas tillsammans.

Vad behöver hunden för att bli en bra lydnadshund?
Det behövs en förare och hund som båda har en god motivation och lust för massa härlig träning och lek.

Dina tre bästa träningstips till de som nyss börjat med lydnad eller som är nyfikna på att börja träna lydnad.
Träna massa relationsbyggande med hunden så ni får ett gott samarbete. Stressa inte, försök läsa din hund och forcera framåt i träningen efter vad du ser att hunden är mottaglig för. Grunda träningen noggrant. Gå gärna på bra kurser. Det blev visst 4:a 😉

Dina förväntningar på årets SM?
Mina förväntningar inför SM är bara att gå ut och göra det vi kan tillsammans och hoppas på att det räcker till en finalplats, så vi får tävla och ha kul i och utanför ringen i många dagar 🙂

Foto: Diana Dragic

Förare: Sara
Hund: Fina, Border Collie, 6 år
Tidigare meriter: Fina är godkänd vallhund, har svenskt lydnadschampionat och godkänt doftprov i Eukalyptus.

Varför fastnade du för lydnadssporten?
Lydnad är lite som att lära in olika trick som man sedan sätter ihop till ett moment med hög precision. Jag älskar inlärning och att klura ut nya sätt för att få hunden att med glädje utföra det man vill, exakt på det sätt man vill.

Vad krävs av föraren för att lyckas med lydnadsträning?
Man måste ha roligt tillsammans med sin hund när man tränar. Man måste också hela tiden fråga sig själv vad man som förare kan göra för att hunden ska utföra det beteende man vill, är man tydlig nog? Finns det andra sätt att träna för att hunden ska förstå uppgiften? Man måste ha tydliga kriterier. Men först och främst måste man få hunden att vara motiverad till uppgiften.

Vad behöver hunden för att bli en bra lydnadshund?
Hunden måste gilla att träna tillsammans med föraren. Hundar jobbar inte ”gratis” utan måste själva få ut något av träningen. Det kan vara att få gott godis, att få favoritbollen kastad och få jaga ikapp, att få kampa med en trasa tillsammans med föraren, att få springa fort, att få klappar och höra att man är bäst i världen. En hund som är motiverad för träning med sin förare bryr sig inte om andra hundar eller andra människor på planen.

1) Ha en tydlig målbild, vilket beteende är det du vill att hunden skall utföra och hur.
2) Hur ska du få hunden att utföra beteendet. Det finns massor av träningsmetoder, kolla youtube, instagram, fråga någon på klubben och läs hundbloggar.
3) Hitta något som hunden älskar, gärna både favoritgodis och favoritleksak som du kan belöna hunden med.

Våga pröva dig fram, så länge man är schysst mot hunden så finns inget rätt eller fel! Ha tålamod, det kan ibland ta lång tid och man kan få pröva många olika träningsmetoder för att få hunden att förstå vad man vill att den ska göra! Träna korta pass så hunden orkar hålla fokus och vara engagerad i uppgiften.

Fråga någon på klubben om ni kan få följa med på en träning. De som håller på med lydnad behöver ofta hjälp med olika saker som tex att någon lägger ut apporter eller bara att någon person står bredvid hunden när den tränar något. På så sätt kan man träna lydnad tillsammans oavsett hur långt man kommit och man kan hjälpa varandra.
Glöm inte att de som kommit långt har också tränat väldigt, väldigt mycket!

Dina förväntningar på årets SM?
Jag och Fina ska åka till SM och göra vårt bästa. På SM kostar varje liten miss många poäng, en något större miss och vipps är man ute ur spelet. Efter som hundar är djur och människor är människor så kan även de bästa göra missar. Det är även det som gör det så spännande! På SM krävs inte bara att hunden är väldigt momentsäker, den måste också kunna jobba i ett högt tempo med stor precision och den måste klara av all störning som blir på större evenemang!
Det ska bli väldigt kul och lärorikt för framtiden. Det är så häftigt att se Sveriges allra bästa ekipage på nära håll, däribland klubbkamraten Madde och Seven.

Text: Anna Svensson